maandag 2 april 2012

naailes §2

Na m'n eerste naailesproject, was de keuze voor een tweede snel gemaakt. Dit broekje zit al langer in m'n hoofd, maar alleen zag ik er geen beginnen aan... Gelukkig is er de naailesjuf!
Het patroontje komt uit een oude 'Knip' van juni 1974. Jaja, u leest het goed, 1974
En deze 'Knip' heb ik te danken aan mijn mama...
Ik ben opgegroeid met de naaimachine in de living. Patronen, stof en geratel van de machine zijn me dus niet vreemd. Daarnaast heb ik een mama die soms nogal verzamelt en moeilijk dingen wegdoet... En dat geeft: een ganse doos vol oude patroontjes! Ik moet zeggen, er zit ook veel tussen waar ik niet veel mee kan doen. Van de jaren '80 bijvoorbeeld, toen alles nogal nietmijnding was... Maar dit Knip-exemplaar heeft bij mij altijd bovenaan gelegen. 


Als je goed kijkt, kan je zien dat dit boekje toen 23 frank kostte... Tsss, de 'goeie ouwe tijd'...
Er staan trouwens ook hilarische reclames is, dit is er zo eentje:
Maar soit, het broekje dus...
In den tijd diende je nog heel wat patroontjes extra bij te kopen bij de Knip, al zat er wel telkens een raderblad bij met toch enkele patroontjes, telkens in 1 maat... Het broekje dat ik wou maken (toevallig ook het groene op de tekening) was beschikbaar in maat 92... Voor 'n dochter van 5 jaar... Maar daar is er dus de naailes voor! 
Bij nameten van de omtrekmaten van de dochter, en bij vergelijken met de maattabel, kwam ik uit op... maat 92, jawel... Alleen de lengte klopte dan natuurlijk niet, daarvoor had ze een 116, wat meer representatief is voor haar leeftijd... M.a.w., het beschikbare patroon was perfect, enkel de lengte moest aangepast worden! En eigenlijk ging het bijna net zo gewoon zoals ik het hier beschrijf...


Het voordeel van dit 'op maat maken' is groot bij dochters zoals mijn oudste. Meestal moet ik broeken kopen volgens haar leeftijd of iets groter. Dan zijn ze wel lang genoeg, maar dan moet ik die verstelbare rekkers ontzettend veel aanspannen, waardoor het bovenaan nogal ferm gestropt zit. Niet altijd een mooi zicht... (Als er iemand een merk weet of tips voor fijne meisjes, shoot please!) 
Maar bij deze broek is dit dus niet zo!
Van voor-
naar
achterkant.


En zie eens, dat poepje, is dat niet om in te bijten? ;-)
Toen het nog in de maak was, krulde ze haar neus bij de eerste aanblik... Maar de details (het knoopje) hebben haar over de streep getrokken... Tja, als mama moet je soms al eens creatief zijn hé...
De gabardine komt van bij koekepeertje. Zalige stof om mee te werken!


OPROEP:
Bij koekepeertje op facebook loopt momenteel een evenement waarbij je een bon t.w.v. € 100 kan winnen. Ik plaatste deze post op dit evenement, willen jullie die even liken aub? Alvast dankjewel!

13 opmerkingen:

 1. Is gebeurd! Weliswaar onder mijn echte naam. Veel succes met de wedstrijd! Enne, ik vind het een superbroekje. Ziet er een Knip met vele mooie patronen uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. heel erg leuk gemaakt hoor!
  liefs,
  kimberley

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Is 'geliked' ! Zo eentje mag je ook wel voor mijn kleine meid maken zeg, supermooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Amai, die broek is super super super mooi!!! En zo'n mooie afwerking! Jammer dat ik hier zo geen "antieke" naaiboekskes heb. Ik had er ooit héél lang geleden van mijn grootmoeder gekregen maar heb die toen allemaal weggesmeten omdat langs geen kanten begreep wat die patroonbladen met al die lijnen waren ;-). Zonde é... En die gabardine van koekepeertje is ook wel de max. Ik ben aan een rokje bezig en volgens mij is dat in hetzelfde groen ;-). Leuke stof é!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie broek! Ik heb nog oranje gabardine liggen van koekepeertje :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. amaai ik ben echt verliefd op die broek! keischoon zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Amai, Griet, SUPERMOOI!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtig! Ik voel een broekjeskoorts opkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. knappe broek zeg!!! liefs, mimi xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtig en dan nog uit zo'n originele oude knip! de max!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Goed gedaan! En mooi he hoe je die kindjes zo nog kunt overtuigen! Ik wou toch zó graag dat er hier in de buurt naailessen werden gegeven!!

  BeantwoordenVerwijderen