zaterdag 3 september 2011

De pennenzak voor euh... dubbele perfectionisten?

Pennenzakken, ik zag al een aantal prachtexemplaren de revue passeren in blogland. En ik heb al van kindsbeen af een zwak voor alles wat met schrijfgerief te maken heeft, dus ik moest er gewoon ook een maken. Voor mezelf. Als oefenexemplaar. Zodat ik volgend schooljaar, tegen de tijd dat dochterlief klaar is voor het eerste leerjaar, een voor haar kan maken. 


De stofkeuze was snel gemaakt. Mijn eerste stofaankoop, bij vermiljoen, een stofje dat ik nog steeds prachtig vind! Ik maakte er al een kleedje uit voor Stien, mijn eerste naaiproject! ('t stofje zit hoofdzakelijk aan de achterkant...)
En nog een kleinigheidje tussendoor, om mijn naaimachinenaalden in stijl op te bergen (patroon: piramidetasje van eloleo): 
Maar een pennenzak dus. Patroon? Niet moeilijk te vinden, en gezien ik een beetje perfectionistisch ben, ging ik resoluut voor deze versie. Heldere uitleg, duidelijk foto's, alles ging naar wens! Maar dan, stap 5 van het perfectionistenexemplaar... Gefoefel en gepruts alom, dat met die speldjes voor de hoeken en zo... Tot ik op het idee kwam om de binnenstof exact op de buitenstof te leggen, en dan het stiksel van op de buitenstof eenvoudigweg te overstikken. (Wie het al eens maakte, zal hopelijk een beetje begrijpen wat ik bedoel...) Als je een beetje nauwkeurig werkt, geeft dit een perfect resultaat, zonder gefoefel met speldjes in de hoeken! Een voldaan, trots gevoel gaf het mij... En er zijn nog voordelen:


- Voering en buitenstof zijn aan elkaar gestikt, dus geen last van 'imperfecte verschuivingen', zoals 'anoniem' aanhaalt...


- Stap 1, 2 én 3 van het perfectionistenexemplaar kunnen zowaar overgeslagen worden! Geen losgetorn en gehecht nodig dus. Enkel ervoor zorgen dat de naad waar buitenstof en voering aan elkaar gestikt zijn (wat dus hier losgetornd en gehecht wordt), op de loodlijn van je tekendriehoek komt te liggen, zorgen dat je zowel links als rechts 3 cm uitkomt, lijn tekenen op ofwel buitenstof, ofwel voering, en het boeltje stikken. Voila!


Wegens enthousiasme over deze vereenvoudiging, geen foto's van de werkvorderingen... Jullie zullen genoegen moeten nemen met het eindresultaat:
Wat ik nog bedacht toen ik het eindresultaat aanschouwde: als je een rits gebruikt die je langs beide kanten kan openen en sluiten, dan heb je zowaar een omkeerbare pennenzak! 


Maar dat is voor een volgende keer...

12 opmerkingen:

 1. Heel mooi! Mooie stofjes! Ik maakte onlangs ook een pennenzak volgens deze tutorial!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. je resultaat mag er zeker zijn!! die tips moet ik onthouden!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel mooi !!!!Wil ik ook nog eens maken..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik had in de zomervakantie met veel moeite eindelijk eens twee pennenzakjes (met de flapjes-versie van Oontje) kunnen maken, en amper enkele weken later, trok onze tweede wildebras op twee dagen tijd beide ritsen kapot :(
  Nu kan ik eens jouw versie uitproberen. Bedankt voor de goeie uitleg.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. weet jij wanneer ik precies de pennenzak moet omkeren door het keergat? Is dat voor stap vier?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goh, moeilijk te zeggen, het is al zo'n eind geleden dat ik dit maakte... Als ik de stappen van Oon eens vluchtig bekijk, vermoed ik dat je moet keren nà stap 7, als alle hoeken gestikt zijn... Maar heel erg zeker ben ik niet, ik zou het daarvoor nog eens opnieuw moeten doen... Succes alvast!

   Verwijderen
 6. Ik heb de pennenzak gemaakt zoals jij en ik ben zeer blij met het resultaat. Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan! Blij dat het duidelijk was...

   Verwijderen
 7. Sorry, maar ik snap er helemaal niks meer van. Je haalt de naad niet meer los, maar hoe maak je nu die mooie hoek? Ik hoop dat je er nog eenkeer een fototutorial van wilt maken. Ik heb die van Oon ook geprobeerd, maar zoals je op mijn blog kunt zien zijn de hoeken niet gelijk. Vandaar dat ik op jeblog kwam. Ik heb het weer los gemaakt en toch maar weer met de flapjes gemaakt...

  Groetjes, Agnes.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geweldig!! Deze namiddag alle methodes uitgetest!
  Conclusie: Gemakkelijkste = met de flapjes van Oon
  Mooiste = zonder flapjes (En dan is de deze véél gemakkelijker!!)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dankjewel voor de keigoeie tip. Ik maakte jouw versie al twee keer. Heb de tweede keer wat meer foto's gemaakt, vooral van de flapjes-stap... hoop dat je het zo bedoelde?
  zie http://paspel-en-biais.blogspot.be/2015/06/pennenzak-voor-de-juf.html

  BeantwoordenVerwijderen