zondag 12 januari 2014

pimp your waszakken

Oef! Een project van lange adem is eindelijk afgeraakt! 
Sinds jaar en dag al maak ik gebruik van deze waszakken om de was te verzamelen, sorteren, wegbergen, ... Heel handig vind ik die dingen, handiger dan wasmanden, vooral omdat je ze kunt dichtklappen en makkelijk wegzetten indien niet-in-gebruik. Door het veelvuldig gebruik gaan die dingen echter helaas snel doorscheuren; de zakken zelf zijn namelijk uit een soort plastiek gemaakt... Het was makkelijk geweest gewoon nieuwe te kopen en de gescheurde weg te gooien, maar dan zou ik binnen de kortste keren met hetzelfde probleem zitten... Om maar niet te spreken over m'n aandeel aan de wegwerpmaatschappij op die manier...

Neen, er moest een duurzamere oplossing te vinden zijn. Ik weet niet meer wanneer het idee in mijn hoofd ontsproten is - het moet zeker ruim een jaar geleden zijn. En in tussentijd maakte ik toch maar gebruik van de klassieke wasmanden... Maar stap voor stap is het deze week eindelijk toch gelukt het project af te ronden!
Patroon uitdenken en herdenken, patroon uittekenen, stof kopen, biais kopen, stof knippen, ondertussen de kam snaps ontdekken (wat een zaligheid!), het hoofd breken over Engelse naden en hoeken... Dit alles telkens met enkele maanden tussentijd... Maar in 2014 ging het gelukkig beter vooruit: zakken in elkaar naaien, zoektocht op het net naar biais stikken in binnen- en buitenhoeken, biais aannaaien, kam snaps bevestigen, en ... klaar!Ik ben ontzettend blij met het resultaat, op die manier wordt 'de was doen' toch ietsje aangenamer. 
Had ik al gezegd dat ik de kam snaps ontdekte, en wat een zaligheid dit is?Om het ook binnenin wat proper af te werken, opteerde ik voor de Engelse naad. En nu, ga ik nog een beetje was plooien...

Frame en stof: ikea
Kam snaps: koekepeertje

Edit: 
Er wordt hier en daar naar een patroon gevraagd... Ik moet eerlijk toegeven, een écht patroon is er niet, maar ik kan wel een poging wagen om een beschrijving te geven...

Nodig:
- 2 lappen van 85 cm hoog en 37 cm breed (A)
- 2 lappen van 51 cm hoog en 44 cm breed (B)

Werkwijze:
Alles wordt gestikt met een Engelse naad: eerst de 'verkeerde' kanten van de stof op elkaar en stikken op 1/2 cm. Daarna omplooien zodat de 'goede' kanten van de stof op elkaar komen en de gestikte naad binnenin zit, en stikken op 1 cm.

Naai de 2 lappen A onderaan met een Engelse naad aan elkaar. Zo krijg je een lange lap; aan de uiteinden komen straks de kamsnaps.

Bepaal het midden van de onderkant van een lap B: dit moet overeenkomen met de naad tussen de 2 lappen A. Vanaf dat midden speld je lap B aan lap A, 'verkeerde' kanten van de stof op elkaar (voor de Engelse naad). Stik op 1/2 cm. Daarna omplooien, 'goede' kanten van de stof op elkaar en stikken op 1 cm. In de hoekjes is het wat prutsen, sowieso krijg je daar wat plooitjes.
Doe aan de andere kant hetzelfde met de tweede lap B. 
Op die manier krijg je al een 'zak'!

Bovenaan stik je rondomrond biais vast. Aan de hoeken doe je dit zo. Voor de binnenhoeken baseerde ik me hierop

Dan rest er enkel nog de bovenste flapjes om de stangen van het frame te plooien, de positie van de kamsnaps te bepalen en de kamsnaps te bevestigen. 

Klaar! Veel succes!

14 opmerkingen:

 1. Ik heb die waszakken op rek ook. De dag dat ze doorscheuren kom ik zeker naar deze post terug voor inspiratie. Knap gedaan !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooie stof heb je gebruikt!!! Da's zelfs met was erin niet verkeerd om naar te kijken :D

  Ik heb dezelfde plastieke exemplaren en idd... ze beginnen al te scheuren, misschien ook eens een poging wagen en die kamsnaps... daar lees ik meer van, moet ik ook eens uitproberen... maar eerst een verjaardagssetje voor mijn dochtertje maken, hahaha

  Groetjes, Collie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. nu je toch een patroon hebt uitgetekend...? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier een iets andere stoffen variant, maar ook die vertoont scheuren en missende knopen. Dus ook geïnteresseerd in het patroon...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De aanpassing in mijn bericht zal jou waarschijnlijk ook interesseren! :-)

   Verwijderen
 5. Tof! Ik gebruik momenteel een Drona-bak als wasmand in de slaapkamer. Had die plastieken in Ikea al gezien maar twijfelde (blijkbaar terecht) aan de stevigheid. Na het zien van jouw blog dacht ik, die wil ik ook! Maar helaas, de wasmanden blijken niet meer in het assortiment te zitten. Ik zoek dus verder :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier was ik naar op zoek! Deze ga ik binnenkort ook proberen, alvast super bedankt voor de afmetingen, dit spaart me al wat rekenwerk :) Ik vind het vooral vies dat je die plastic zakken er niet kan afhalen, zou mijn stoffen zakken af en toe ook mee in de wasmachine doen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik blijf ze nog steeds heel handig vinden, ook na enkele maanden gebruik. Heb ze nog niet gewassen, maar het feit dat het kan, maakt ook al veel goed... :-) Veel succes!

   Verwijderen
 7. Ondertussen is mijn eerste exemplaar klaar, je ziet het resultaat op woohoobydavina.blogspot.be

  Groetjes en nogmaals bedankt!
  Davina

  BeantwoordenVerwijderen